torsdag den 13. november 2014

Opskrift: Grillet and på rotesserie og andesovs

And skal der til og den bedste er grillet and, på rotesserie. Lækker og absolut meget saftigt, mør og velsmagende med sprød skind. Dette med en tyk, kraftig og velsmagende sovs. Helt uden unødvendige ting, ganske enkelt simpelt!

Denne Mortens aften serveret med rødkål, de sidste kartofler og gulerødder fra haven og lidt salat.

Ingredienser:
3200-3500 gram And
Mælk
5 spsk hvedemel
Groft salt og peber
Andebouillon hvis det er nødvendigt
Kulør (mangler på billedet)

Anden renses, får rigeligt salt og peber indeni. Den bindes op på spyd, kun for at undgå at vingerne holder fast i risten nedenunder. Risten er kun til for at gribe lår eller andet, hvis det når at falde af, da resultatet bliver mega-mørt. Anden får salt og peber udenpå. Husk at have et fad i bunden til at samle al det dejlige andesaft og fedt.

Efter en time på rotesseriet fjerner jeg kødsnoren, da vingerne holder sig selv. Efter to timer giver jeg anden ekstra god gang salt udenpå.

Efter 3½-4 timer så er anden færdig og lækker.

Anden skæres ud i de dele man vil have, jeg skærer næsten altid i følgende dele.


  • Vingerne med en smule bryst, da benet sidder i brystkødet
  • Lårene skæres også af i både overlår og underlår.
  • Brystkødet skæres også af, jeg skærer så dette kød lidt skråt i store bidder.
Delene ligges så på en bradepande og kommes i ovnen en kort tur, cirka 5 minutter på impulsgrill funktion (eller grill hvor man holder øje). Mens den er i ovnen laves sovsen.

Fadet tages ind.

Væden sies fra.

Man tager et par skefulde af det øverste fra væden, så kommes 5 spsk. mel i. Der røres kraftigt rundt til det er helt blandet sammen, det bliver ikke til en kugle som ved normal opbagt sovs.

Der kommes vand i og røres rundt, det kan eventuelt være vand fra kartofler. Når melen er rørt helt ud, så kommer man også lidt mælk i. Jeg har ingen specifikke mål her, der må sjusses frem. Husk sovs skal være TYKT.

Sovsen får kulør for at få farven på plads, den smages til med mere væde, salt og peber. Husk at tage fra bunden, det er her smagen er (fedtet flyder til toppen). Hvis der bare ingen smag er i væden, må man ty til nødløsningen og bruge af andebouillonen. Dette har jeg heldigvis ikke haft behov for endnu, men nok fordi jeg faktisk har den liggende parat.

Resultatet er lækker sprød and, med en velsmagende andesovs til.

Husk at væden skal stå på køl, herefter kan man adskille fedt og væde, da fedtet kommer til tops. Det kan med fordel fryses og bruges i senere opskrifter, hvor andesmag ønskes.

Velbekomme!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar