søndag den 8. februar 2015

Opskrift: Lamb Kleftiko

De bedste retter når man skal have gæster er simre-retter, eller som her langtidsstegte retter. Hvor man bare åbner for ovnen og så er maden stort set klar, hele køkkenet er rent og intet spor af madlavning. Jeg fik første gang Lamb Kleftiko på Cypern, oprindeligt så serveres retten i en dyb tallerken med lidt af hvert fra stegesoen. Dette er så min fordanskede version med salat og opbagt sovs til. Skal man være helt spids på hvad Kleftiko er, så er det en smule anderledes, så dette må antages at være en fri fortolkning.

Ingredienser:
1,8 kg lammekølle
300 gram græsk feta
1,4 kg kartofler
23 laurbærblade
475 gram løg
2 store grønne peberfrugter (eller 1 grøn og 1 rød)
1 dl olivenolie
½ liter vand (her kan bruges ½ flaske rødvin istedet)
1 grønsagsbouillon (undlades hvis der bruges rødvin)
3 et-fed hvidløg
4 tsk citronsaft
Timian, gerne hele kviste som brugt her
Oregano, gerne frisk som brugt her
5 kviste rosmarin, gerne frisk, eller fra fryseren som brugt her
3 knsp peber
1 tsk salt

Løg, peberfrugt og kartofler klargøres, hvidløg skæres i skiver (desværre manglende billede).

Feta'en skæres i skiver.

Lammekødet skæres fra benet, normalt ville jeg have brugt lammebov, men prisen for lammebov i frossen tilstand var den samme som prisen for lammekølle i fersk tilstand, så det blev lammekølle. Der skæres ind til benet nedefra og så følger man benet opad, der kan bruges en lille kniv og fingrene til at få kødet til at slippe benet.

Efterfølgende så fjerner jeg unødig "hud" og sener fra lammekødet, kødet skæres i nogenlunde store klumper. Har man en hund så kan denne få benet, men jeg havde ingen hund at give det til, så de kom bare med for at give smag.

Olivenolie, kød (og eventuelt ben), hvidløg, salt og peber blandes godt og kommes i forvarmet ovn på 185 grader i 30 minutter, der røres rundt i det for hvert 10'ende minut.

Efter 30 minutter så er det brunet godt, det er muligt at 20 minutter også kan gøre det. Det kan variere lidt afhængigt af kødstørrelse, ovn og så meget andet. Ovnen sættes ned på 110-120 grader og stegesoen tages ud.

Vand, bouillonterning (alternativt rødvinen), Oregano, timian, rosmarin, laurbærblade og citronsaft tilsættes.

Det røres godt rundt, jeg bruger hænderne da jeg syntes det er nemmere at have kontakt med maden på den måde.

Løg kommes på.

Peberfrugt og ost ligges ovenpå.

Der sluttes af med kartofler.

Herefter kommes der låg på stegesoen og et eventuelt hul lukkes helt til, her med staniol. Stegesoen kommes i ovnen på 110-120 grader i 5½ times tid.

Efter 5½ time i ovnen så er maden faktisk klar til servering og huset fyldt op med dejlig duft af mad.

Her er kartoflerne taget fra, jeg bruger en kødnål så alle kartoflerne kommer op i hel tilstand. Kødet er taget fra på eget fad og al væden siet fra. Oregano, timian, rosmarin og laurbærblade er taget fra, så løg, peberfrugter og ost får sin egen skål. Jeg har haft brugt noget af væden til at lave en opbagt sovs, desvære fik jeg kun et billede af at jeg varmede fedtstof og resten gik for hurtigt. Den opbagte sovs er som normalt med fedtstof, mel og så ellers bare en opbagt sovs, se eventuelt hvordan her. Tilbehør kan være salat, eller man kan servere den i dyb tallerken bare med væden og uden sovs.

Velbekomme!

4 kommentarer:

 1. My partner and I stumbled over here coming from a different web page and thought I may as well check things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to looking over your web page again. gmail login email

  SvarSlet
  Svar
  1. I should get back into action then!.. Thanks for the comment and the reminder of why I should be doing this :)

   Slet
 2. But this important tax factor does not affect the Mortgage Calculations. canada mortgage calculator However, most reverse mortgages are issued at Home Equity Conversion Mortgages, or HECMs, that happen to be awarded based about the value in the home. mortgage calculator

  SvarSlet
 3. Jeg kan godt lide denne opskrift! Du kan lave en video om det til youtube og købe mange likes herfra https://viplikes.dk

  SvarSlet