torsdag den 4. december 2014

Opskrift: Fødselsdagsboller

Lækre, luftige og så absolut syndeværdige fødselsdagsboller. Der er til 32 boller i denne opskrift af en rimelig størrelse.

Ingredienser:
1 kg hvedemel
300 gram smør, eller margarine
150 gram gær
½ liter mælk
4 æg
2 spsk sukker
2 tsk salt
2 tsk kardemomme
1 æg til pensling

Pisk 4 æg grundigt.

Smelt smørret og hæld mælken i når den er smeltet. Efterfølgende kan det være det skal lidt på køl, temperaturen skal være 35-38 grader, ikke mere, så dør gærecellerne (ved 50 grader), de trives bedst ved ~30 grader.

Det hældes i en skål og gæren opløses heri.

Krydderierne tilsættes, samt æggemassen og det piskes rundt.

Slutteligt tilsættes melet, gerne en sjat ad gangen, der røres rundt med grydeske, gaffel eller andet, bare ikke dejkrog.

Dejen skal nu hæve tildækket i en halv times tid.

Når dejen er hævet, så kommes der mel på bordet og dejen æltes lidt. Brug endeligt ikke for meget mel, det resultere i tørre boller. Dejen skal være noget klistret.

Dejen deles op i 8 cirka lige store stykker.

Hver af disse stykker deles ud i 4 nogenlunde lige store stykker. Bollerne formes ved at trække dejen ind under bunden hele vejen rundt og så ligges den på bagepapir på bradepande. Min "bund" vendte opad, så jeg trak dejen ind og lagde den så med "bunden" ned bagefter, det giver flotte runde boller.

Bollerne dækkes til og hæver yderligere 45 minutter

Et æg slås helt fra hinanden.

Bollerne pensles forsigtigt, da de ellers falder lidt sammen, de er noget trykfølsomme.

Bollerne skal have 12 minutter i 220 grader varm ovn.

Velbekomme!

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar