Om Chili

Her listet de chili jeg har erfaring med at dyrke, listen vokser som jeg får dokumenteret og mere erfaring. "Styrke" er hentet fra Gartneri-Toftegaard, hvor jeg også har købt størstedelen af mine planter. "Scoville Heat Units (SHU)" kan variere per frugt, opvækst, forhold og mængde af sol etc. Jeg har endnu ikke fundet et måleapparat til privat brug.





Fra
Til
Navn
Capsicum (Cap.)
Styrke
0
0
Annuum
0
0
0
Annuum
0
3.000
4.000
Annuum
3
5.000
30.000
Annuum
4
30.000
50.000
Annuum
6
30.000
50.000
Annuum
5
30.000
50.000
Baccatum
7
30.000
50.000
Frutescens
8
30.000
50.000

8
70.000
85.000
Baccatum
4
60.000
120.000
Baccatum
8
200.000
250.000
Chinense
6
150.000
325.000
Chinense
10
300.000
400.000
Chinense
9
800.000
1.101.304
Chinense
9
800.000
1.001.304
Chinense
10+++
800.000
1.001.304
Chinense
10+++
900.000
1.200.000
Chinense
10+++
1.569.383
2.009.231
Chinense
10+++
1.569.383
2.200.000
Chinense
10++++

Generelt om chilier.
Jeg betragter Chili som stauder, under egnede vækstbetingelser kan de eksempelvis overvintre i stuen.
Chili tilhører natskygge familien (Solanaceae).
Chili er ikke nødvendigvis stærk, den er i familien Capasicum og heri er eksempelvis Snack Peber. Denne familie har undergrupper, herunder listet de 5 mest kendte.

Annuum
Selvom navnet antyder at det er en et-årig plante, er dette misvisende. Denne type har oprindelse i Nord Amerika og det Nordlige Syd Amerika.

Baccatum
Denne type har oprindelse i Peru.

Chinense
Har intet med Kina at gøre, selvom navnet måske antyder det. Denne type har oprindelse i den Nye Verden, hvilket vil sige Nord og Syd Amerika. Arten opstod i Amazonas og er nu almindelig i hele Caribien, Central-og Sydamerika og i troperne.

Frutescens
En lille chili plante, der normalt ikke har et langt liv, men med stort udbytte.

Pubescens
Umiddelbart fundet tilbage til Inka, oprindelse fra Central og Syd Amerika.




Bestøvning
Chili er selvbestøvende, dog kan bestøvningen kræve en hjælpende hånd, specielt under tørre forhold. Jeg ryster gerne planterne en smule, samt hjælper lidt til med en "vandbestøver". Endnu har jeg ikke haft behov for andre midler.

Krydsbestøvning
Krydsbestøvning er når pollen fra én type overføres til én anden types blomst, selve frugten påvirkes ikke.
Men frøene i denne krydsbestøvet frugt vil indeholde generne fra begge planter. Her kan man så plante disse frø og denne plante vil så vokse op med blandet egenskaber og anderledes udseende. Det kan være svært, flere generationer frem, at forudse hvad der sker, da denne plantes frø kan blive vidt forskellige. Så er dine chili planter ikke isoleret nok, vil frøene fra disse givetvis ikke blive til samme chili.

Opbevaring
Frysning: Alle chili kan fryses, derved bevares også aroma, de er nemmest at hakke ud i frossen tilstand. Dog bliver de noget slatten, men egner sig ganske fint i gryderetter, eller hakket ud over salat.
Tørring: Alle chili kan stort set også tørres, de kan så blive brugt knust/pulveriseret som krydderi.
Syltning: Her mangler jeg erfaring, dette kommer.

Smag og styrke
Styrken i en chili er ikke en del af smagen, men en smertepåvirkning fra Capsaicin, dette er en kemisk forbindelse som kroppen reagere på. Styrken er cirka fordelt på 5% i kernerne (som kan indeholde bitrestoffer), cirka 80-90% sidder i væggene som kernerne sidder på.

Nedenfor en video, der giver en god forklaring på hvorfor eksempelvis Chili brænder på tungen og Sennep/Wasabi går i næsen.



Chili-smagning
Det har været meget fremme for tiden, at chili-smagning skulle være at spise en hel chili og så bilde sig selv ind at det var enten sejt, eller noget kroppen virkeligt havde brug for.
Sådan har jeg nu aldrig set på det i alle de år jeg har spist chili, cirka siden midten af 80'erne. Dog er smagning noget med at finde ud af hvad man kan lide, samt finde ud af i hvilke sammenhænge den givne frugt måske kan bruges.


Dean Krog på Chili-Festival 2013 (Gartneri Toftegaard)
Dette billede taget til Gartneri Toftegaard's chili festival 2013, hvor jeg var til Chili-smagning. "Grønne genveje" var forbi og filme lidt. De blev lidt forbløffet over måden at jeg stod og talte stille og roligt med min ven, samtidigt med at vi smagte på verdens stærkeste chili. Dette mens andre lignede nogle der lige var færdige med at lave en Iron-man, blot ved at smage på chilier før denne.
De følte åbenbart at de måtte filme og tale lidt med min ven og jeg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar