Sider

tirsdag den 30. september 2014

Chili-smagning 28. September 2014

Normalt tager jeg til Gartneri Toftegaard's chili-smagning, men denne gang var jeg på ferie.  Så på opfordring arrangerede jeg en privat smagning.

Dette var så, igen, et af de arrangementer hvor jeg planlagde med hovedet under armen.

Familien kom først kom hjem fra en uge i Tyrkiet omkring klokken 03:30 Søndag nat og arrangementet startede klokken 13:00. Jeg takker for tålmodigheden med at jeg ikke var helt klar med alt til klokkeslettet.

Alle overlevede, nogle fik rykket grænser, andre blev overrasket over at chili faktisk smager af andet end bare ild i munden. Nogle chili smager ikke så godt alene, men bedre i en ret, ligesom meget andet krydderi.

mandag den 29. september 2014

Opskrift: Rejsemad - Stegt pasta med grønt og kød

En rejse til Tyrkiet, hvor vi havde halvpension. Det betød at vi enten skulle finde en restaurant til frokosten, eller lave maden selv.

søndag den 28. september 2014

Opskrift: Franskbrøds-pizza

Kender du det med at have franskbrød i overskud?.

Lad det ikke gå til spide, det kan eventuelt få nyt liv i en Pizza.

fredag den 26. september 2014

Opskrift: Lammekoteletter med salat, tzatziki og hvidløgsflute

Minderne tager mig tilbage til påskefrokost i en græsk taverna langt inde i landet.

torsdag den 25. september 2014

Opbevaring: Syltede rødbeder

Efteråret er igang, vinteren nærmer sig og der er tilbud på rødbeder. Så nu skal der syltes!

onsdag den 24. september 2014

Opskrift: Krebinetter med kartofler og salat.

Krebinetter, yummy. Jeg får lyst til at sige det som med Carl Jr's Slogan "Eat like you mean it". Husk ikke at spare på stegefedtet hvis du vælger at lave krebinetter.

tirsdag den 23. september 2014

Chili: Bonsai (Styrke 8)

Styrke8
SHU30.000 til 50.000
DyrkesDrivhus, Friland, Vindueskarm
FrugterCirka  2 cm lang. Modner fra grøn til rød
Smag/AromaStærk smag, ikke megen aroma
OpbevaringFryses, tørres
Benyttes til- Ingen erfaring endnu
Højde/Bredde2014 (Friland): 40 cm, breder sig rimeligt
Udbytte2014 (Friland): Umiddelbart nogenlunde
Høst2014 (Friland): Fra slutningen af September

mandag den 22. september 2014

Chili: Omnicolor, Cap. Baccatum (Styrke 8)

Styrke8
SHU60.000 til 120.000
DyrkesDrivhus, Friland, Vindueskarm
FrugterCirka  6 cm lang. opretstående frugter, modner fra lysegrønne til røde
Smag/AromaUmiddelbart peberfrugt smag og ikke den store aroma.
OpbevaringFryses, tørring, syltning
Benyttes til- Ingen erfaring endnu.
Højde/Bredde2014 (Friland): 60 cm, breder sig meget
Udbytte2014 (Friland): Umiddelbart ikke meget
Høst2014 (Friland): Fra slutningen af September

søndag den 21. september 2014

Chili: Chupatillo, Cap. Chinense (Styrke 6)

Styrke6
SHU200.000 til 250.000
DyrkesDrivhus, Friland, Vindueskarm
FrugterCirka  2 cm lange dråbeformet frugter. Modner fra nærmest hvid/lysegrøn til rød.
Smag/AromaBlomster og hyben, frugt aroma
OpbevaringFryses
Benyttes til- Ingen erfaring
Højde/Bredde2014 (Friland): 40 cm, breder sig ikke meget
Udbytte2014 (Friland): Umiddelbart ikke meget
Høst2014 (Friland): Fra slutningen af September

lørdag den 20. september 2014

fredag den 19. september 2014

Chili: Satans kys, Cap. Annuum (Styrke 5)

Styrke5
SHU30.000 til 50.000
DyrkesDrivhus, Friland, Vindueskarm
FrugterCirka  4 cm runde. Modner fra grøn til rød
Smag/AromaEn smule hen ad Jalapeño, ikke den store amora.
OpbevaringFryses
Benyttes til- Ikke nogen erfaring endnu
Højde/Bredde2014 (Friland): 60 cm, breder sig ikke meget
Udbytte2014 (Friland): Umiddelbart ikke meget
Høst2014 (Friland): Fra slutningen af September

torsdag den 18. september 2014

Opskrift: Stegt pasta med oksekød og rest fra tomatsuppe

En af mine utallige favoritter, altså MAD.

Intet må gå til spilde om muligt. Her stegt pasta-rest (denne gang suppehorn), lange spaghetti kan jeg finde på at skære i minde stykker. En anden rest er også lidt tomatsuppe.

onsdag den 17. september 2014

Opskrift: Tzatziki

Tzatziki kan bruges som tilbehør til meget mad, dejligt forfriskende.

Opbevaring: Tørring af chili

Tørring af chili kan skrives ganske kort.

tirsdag den 16. september 2014

Chili: Bhut Jolokia, Cap. Chinense (Styrke 10+++)

Styrke10+++
SHU800.000 til 1.1001.304
DyrkesDrivhus
FrugterCirka  6-7 cm lang. Modner fra grøn til rød
Smag/AromaSød hindbær, æble, mango, abrikos, frugt aroma
OpbevaringFryses, tørres
Benyttes tilChili Con Carne, Chili Pasta, Salsa
Højde/Bredde2014 (Drivhus): +140 cm, breder sig meget
Udbytte2014 (Drivhus): Højt
Høst2014 (Drivhus): Fra Slut August

mandag den 15. september 2014

Chili: Bhut Jolokia Purple, Cap. Chinense (Styrke 9)

Styrke9
SHU800.000 til 1.001.304
DyrkesDrivhus
FrugterCirka  5,5 * 3 cm frugt. Modner fra grøn, over lilla til orange og rød.
Smag/AromaLidt sødere smag end Bhut Jolokia og dejlig aroma.
OpbevaringFryses, tørres
Benyttes tilChili Pasta, Salsa
Højde/Bredde2014 (Drivhus): +100 cm, breder sig meget
Udbytte2014 (Drivhus): Højt
Høst2014 (Drivhus): Fra start September

søndag den 14. september 2014

Opbevaring: Frysning af chili

Frysning af chili kan skrives ganske kort.

Opskrift: Tomatsuppe

Så skulle aftensmaden have en snert af efterårhygge med sig, dejlig lun tomatsuppe.

lørdag den 13. september 2014

Opskrift: Madpandekager med kyllinginderfilet

Selve opskriften kommer af tre opskrifter, en tilbehør (hvidløgdressing) og en grundopskrift (madpandekager), samt så en ibrugtagning af disse.

Opskrift: Madpandekager

En god version af sunde madpandekager, dette er grundopskriften som kan blive til mange dejlige oplevelser.

Chili: Pimenta Barro do Ribiero, Cap. Baccatum (Styrke 7)

Styrke7
SHU30.000 til 50.000
DyrkesDrivhus, Friland
FrugterCirka  2,5 cm. Modner fra lys over dyb lilla, lysegrøn til orange og rød.
Smag/AromaSaftig sprød frugttig smag, hyldeblomst og ærter aroma
OpbevaringFryses
Benyttes tilHvor en stærk peberfrugt ønskes
Højde/Bredde2014 (Friland): 40 cm, breder sig rimeligt
Udbytte2014 (Friland): Umiddelbart højt
Høst2014 (Friland): Fra midt September

fredag den 12. september 2014

Opskrift: Hvidløgsdressing med Græsk Yoghurt

En meget simpel hvidløgsdressing med Græsk Yoghurt.

torsdag den 11. september 2014

Opskrift: Squashfrikadeller

Squashfrikadeller med kartofler, sovs og salat. Jeg havde flere squash i haven, så jeg har taget 3 * Opskriften. Så er der lidt mere til madpakker og andre dage. Det essentielle i opskriften er selve squashfrikadellerne.

Chili: Carolina Reaper, Cap Chinense (Styrke 10++++)

Styrke10++++
SHU1.569.383 til 2.200.000
DyrkesDrivhus
FrugterCirka  4 cm lang. Modner fra grøn til postkasserød
Smag/AromaFrugtagtig, sød, en antydning af kanel med chokolade undertoner, frugt aroma
OpbevaringFryses, tørres
Benyttes tilChili Pasta, Hot sauces
Højde/Bredde2014 (Drivhus): 1 m, breder sig ikke meget
Udbytte2014 (Drivhus): Kendes ikke endnu
Høst2014 (Drivhus): Fra Start September

onsdag den 10. september 2014

Haven: Squash Ambassador

DyrkesFriland
Frugter+20 cm lange.
Benyttes tilSquashfrikadeller, grilles, stuvning
Højde/Bredde2014 (Friland): 70 cm, breder sig meget
Udbytte2014 (Friland): Kendes ikke fuldt ud endnu
Høst2014 (Friland): Fra midt September

mandag den 8. september 2014

Chili: Orange Habanero, Cap. Chinense (Styrke 10)

Styrke10
SHU150.000-325.000
DyrkesDrivhus
Frugter3-5 cm lang. Modner fra grøn til rød/orange
Smag/Aromablommetomat/æblelignende smag, stærk frugt aroma
OpbevaringFryses, tørres
Benyttes tilSyltning, pizza
Højde/Bredde2014 (Drivhus): 60 cm, breder sig meget
Udbytte2014 (Drivhus): Højt
Høst2014 (Drivhus): Fra midt August

torsdag den 4. september 2014

Opskrift: Fadkoteletter

Fadkoteletter med friske kartofler og salat, lige så tænderne løber i vand.

onsdag den 3. september 2014

Opskrift: Ris med champignon, tomat, forårsløg og chili.

I dag, i drivhuset, opdagede jeg at min favorit chili, til Chili Con Carne, var modnet. Men jeg tænkte at måske skulle der forsøges med noget andet.

Chili: Bhut Jolokia Chocolate, Cap. Chinense (Styrke 10+++)

Styrke10+++
SHU800.000 til 1.001.304
DyrkesDrivhus
Frugter7-10 cm lang. Modner fra grøn til chokoladebrun
Smag/AromaSødlig smag og aroma af Abrikos og frugt
OpbevaringFryses, tørres
Benyttes tilChili Con Carne, Ris med Champignon, tomat etc., gryderetter
Højde/Bredde2014 (Drivhus): +120 cm, breder meget
Udbytte2014 (Drivhus): Højt
Høst2014 (Drivhus): Start September

tirsdag den 2. september 2014

Haven: Majs

I år (2014) havde vi igen Majs samme sted som sidste år, der blev de dog ikke til noget..

I den første til venstre har vi tomater og tidligere havde vi ærter i den midterste, disse gik ud efter at have bidraget godt til madpakkerne.

Lige nu har jeg en løvstikke stående i den midterste kasse indtil jeg finder et sted for den i haven. Næste år er det planen at plante majs i alle kasserne.